divendres, 27 d’octubre del 2017

Evidència d'aplicació o aprofundiment

Per complementar el contingut presentat al portafoli he trobat adient compartir tres vídeos relacionats amb la innovació digital educativa.
Des del meu punt de vista, els vídeos estan estrictament relacionats amb el Bloc I i el Bloc II, en els quals s'explica el procés evolutiu de les TIC en l'àmbit educatiu, on es destaquen punts importants pel que fa a promoure l'aprenentatge col·laboratiu i/o cooperatiu, on els alumnes són els protagonistes del seu propi aprenentatge, i aprenen a partir de l'error, creant la seva pròpia xarxa educativa, amb un nexe concret, escola-professor. El rol del professor és clarament de mentor, el qual ajuda a l'alumne a cercar informació adient i de qualitat a la xarxa, intervenint en el procés educatiu, és a dir, quan l'alumne necessita ajuda però, sempre promovent una metodologia en la qual l'alumne pugui treballar de forma autònoma. Cal dir, que s'ha de donar importància a les habilitats pràctiques dins l'aula i menys, l'aplicació de classes teòriques, pel fet que els alumnes presenten només uns 20 minuts d'atenció en aquests tipus de classes, i perquè aquest tipus de metodologies no promouen un aprenentatge de forma significativa; per tant s'ha de fugir de les metodologies tradicionals.

A més a més, un dels vídeos ens parla sobre les competències bàsiques, les quals han de servir com a eines, les quals han de recolzar els dispositius i tecnologies de la informació i la comunicació, complementat el sistema educatiu actual.
Per finalitzar, esmentar que a un altre vídeo apareix un exemple clarificador d'escola de creació innovadora, anomenada "Escola Montserrat", on connecten aprenentatges a l'aula de manera autònoma i progressiva, i amb una atenció personalitzada de l'alumnat. Des del meu punt de vista, tenen una metodologia molt atractiva, basada en intel·ligències múltiples, i està relacionada amb tot el que he explicat anteriorment, a  l'evidència de seguiment, i al Bloc I i el Bloc II de la teoria de l'assignatura.


Evidència de síntesi del Bloc II

En referència al bloc II, s'ha fet esment de com aconseguir un aprenentatge fonamentat en la metodologia constructivista, creant entorns favorables. A més a més, de veure tots aquells punts que poden crear una millora i/o afectació per l'ús de les tecnologies de la informació i la comunicació en el món de l'educació.

Destacar que per aconseguir un entorn favorable a l'entorn educatiu, és molt important el treball cooperatiu, és a dir, que els alumnes siguin capaços de treballar amb altres companys, per tal de poder desenvolupar diferents habilitats socials i personals, promovent d'aquesta manera un aprenentatge autònom. Així, formant individus preparats per al futur, els quals aprenen de l'error, i els alumnes són els protagonistes del seu propi aprenentatge, fugint de les metodologies tradicionals. És a dir, el docent ha de tenir la funció de ser "coach", ajudant i motivant a l'alumne en la recerca d'informació, intervenint en el seu procés educatiu, i provocant en l'alumnat el pensament socràtic. Per tant, en aquest aspecte, la metodologia emprada per promoure aquest tipus de pensament superior, és la que promou Vygotski a partir de l'aprenentatge per bastimentada.

Evidència de síntesi del Bloc I

En el primer blog de l’assignatura sobre “societat de la informació, TIC i educació", s’ha pogut veure l’impacte de les noves tecnologies en la societat, i com aquestes van provocar el canvi a la societat de la informació. A més a més, s’ha presentat l’impacte de les TIC en l’àmbit de l’escola.
Des del punt de vista de la societat de la informació, cal dir que les noves tecnologies han donat lloc a la possibilitat de canvi, donant lloc a la globalització. És a dir, a qualsevol informació que hi ha al món, tothom és accessible a aquesta, gràcies a les TIC, ja que permet la comunicació global. Cal dir, que tots els canvis produïts a una societat, genera la revisió d’aquesta per determinar l’impacte que pot provocar envers aquesta. És a dir, certes estructures socials poden quedar afectades, pel fet de la potencialitat d’accés, aparició de noves formes socials virtuals, etc.

D’altra banda, pel que fa a les TIC en l’àmbit educatiu, és important com a docent involucrar a l’alumnat a les TIC, de manera significativa i engrescadora, per tal de fer-los aprendre a partir d’altres metrologies, i donant pes a un factor molt important i en continu creixements, com és el món de les tecnologies de la informació i la comunicació, i les quals tenen un paper molt important en la nostra societat.

Evidència de seguiment III

PRÀCTICA I
Durant aquesta sessió, vam realitzar les exposicions de la primera pràctica, on tots els grups vam realitzar una recerca de repositoris i blogs relacionats amb les TIC i l’educació, i on apareguessin diferents eines, com articles, activitats, vídeos, etc., significatius per a tota la comunitat educativa. Realitzada aquesta búsqueda s’havia de fer una tria i avaluació d’aquells més significatius per a nosaltres; i després fer una descripció detallada de cada blog i repositori triat, i la justificació de la nostra tria a partir d’una serie de criteris d’avaluació, que el grup es va marcar prèviament, per poder realitzar la tria d’aquests.
Personalment, la realització d’aquest treball no m’ha aportat molt, ja que ha consistit en la recerca de blogs o repositoris, els quals vam marcar nosaltres els criteris d’avaluació, i per tant, tampoc podem establir una decisió ferma de si són bons recursos o no, perquè prèviament a l’aula la professora no va fer cap explicació donant una guia de com saber o valorar com és el contingut d’un blog o repositori, a més del fet de no explicar amb molta claredat les instruccions del treball.
D’altra banda, cal dir que durant el dia de les exposicions vaig trobar-ho tot més significatiu, perquè vam poder comparar altres exemples de repositoris i blogs dels companys, i d’aquesta manera vam poder veure que els criteris triats del nostre treball s’assemblaven als de la resta de grups. Llavors vaig pensar, que fent el treball com una mica a cegues, i de forma tant autònoma, es pot aprendre més, i et dones tu mateix compte del teu aprenentatge.
Cal dir, que gràcies a les exposicions orals, ara tenim més eines i recursos digitals recopilats, per tal d’utilitzar-los en un futur, sabent que són llocs fiables on trobar informació relacionada amb les TIC.

Evidència de seguiment II

LECTURA D'INSTANCE
Durant aquesta sessió, vaig canviar una mica el punt de vista sobre la metodologia de la mestra, pel fet que va decidir distribuir l’aula en forma de cercla, per tal de comentar la lectura de forma oral, realitzant preguntes a l’alumnat i creant debat. De totes maneres, la gent no estàvem molt participatius, l’ambient no era engrescador, i la professora tampoc incentivava que es canviés aquest ambient. Potser per a les següents lectures, ho hauria de plantejar d’una altra manera.
D’altra banda, com a aspecte positiu penso que es va fer bé en agrupar diferents preguntes a l’hora de respondre, per tal de fer el debat una mica més amè, i així poguessin participar en ell més persones, tot i què gairebé sempre responien els mateixos alumnes, i llavors la professora va decidir preguntar ella de forma personal a cada alumne de manera aleatòria.
Cal esmenar, que des del meu punt de vista em falta temari relacionat de forma implícita amb les TIC, és a dir, parlem molt més d’aspectes metodològics o didàctics, que seria l’ideal i aplicable a qualsevol assignatura, no només a les TIC, i molt del temari, repeteixo com a l’entrada posterior, és repetit d’altres anys, tot i què de tant en tant, contingut puntual va bé recordar.

Evidència de seguiment I

CLASSE TEÒRICA DEL BLOC I
Aquesta va ser la primera sessió que vaig assistir a l’assignatura d’aprendre i ensenyar amb tecnologies digitals, i la professora va presentar la part final del bloc I de l’assignatura el qual tractava sobre la societat de la informació, TIC i educació. Aquesta classe magistral, va consistir en l’explicació de l’impacte de les TIC  a l’escola, centrant-se en elles com a contingut dins de currículum d’educació primària, tenint en compte les seves competències i dimensions dins l’àmbit digital. A més a més, tenint en compte les TIC, com a eines en les quals es puguin donar bones pràctiques docents, a partir de diferents innovacions digitals i renovar metodologies o formes de fer. Per tant, si es vol la millora de les TIC dins les aules, els docents han de tenir recursos de programes, eines, vocabulari específic, dels quals s’extregui informació i es pugui gestionar de manera adequada, per tal de fer-la arribar als alumnes amb una aplicació significativa i motivadora, i on es tingui en compte la col·laboració dels alumnes en un entorn responsable de les eines digitals. Cal afegir, que per tal de crear innovació de pràctiques docents, aquests han de tenir en compte l’acompanyament dels alumnes a partir d’ajudes enriquidores i significatives, a partir dels diferents punts de partida i coneixements previs d’aquest, per tal de fer una integració dels aprenentatges nous; i d’aquesta manera, anar promovent l’aprenentatge de les TIC al llarg de la vida.
Per finalitzar, vam fer una tasca sobre una fitxa d’un projecte anomenat “Metamorfosis: El gusano de seda”, en la qual havíem de llegir la seqüència d’activitats i competències d’aquest, i analitzar-la a partir de diferents ítems, els quals apareixien amb un indicador de nivell (alt, mitjà, baix), i nosaltres havíem de marcar la casella que creiem corresponent, i fer alguna petita observació, o argumentació de la tria.
Des del meu punt de vista, crec que la teoria és molt densa, i apareix dins del temari contingut realitzat durant els anys anteriors del grau, i crec que es fa massa repetitiu. A més, penso que les classes són poc motivadores, i es podria presentar la teoria fent ús d’allò que és exemple de l’assignatura en sí: l’ús de les TIC a partir de la innovació amb bones pràctiques docents; és a dir, innovant en les presentacions utilitzant altres eines, o fent activitats més amenes i engrescadores per l’alumnat.

Portafoli:Aprendre i ensenyar amb tecnologies digitals


Amb aquesta entrada, vull presentar el portafoli a realitzar dins de l'assignatura "Aprendre i ensenyar amb tecnologies digitals" de la menció sobre les TIC (Tecnologies de la informació i la comunicació), que estic realitzant al grau d'educació primària.
En aquest portafoli, apareixeran diferents evidències de seguiment sobre els diferents blocs temàtics presentats a l'aula per la professora, de les quals faré un diari explicant-les en diferents entrades. A més a més, el portafoli inclourà una entrada de reflexió sobre l'aprenentatge aconseguit amb la realització d'una pràctica d'investigació sobre blogs i repositoris sobre les TIC.