dimarts, 18 de març del 2014

Sessió 9: Planifiquem un horari escolar?

Àrees i hores dins de l'horari curricular!



Durant aquesta sessió vam veure com es planifiquen les diferents assignatures en quant a hores durant tota l'educació primària, i a partir d'aquí, per petits grups, vam confeccionar un horari de nens i nenes de primària.

Per mí, ha sigut una de les sessions més interessants i divertides, perquè per realitzar un horari s'ha de tenir en compte les hores totals que s'han de fer de cada assignatura durant tots els cicles de l'educació primària, les setmanes que té un curs escolar, etc., i són aspectes que mai m'havia arribat a plantejar, i em va semblar molt productiu saber com s'organitzen a les escoles per planificar els horaris. 

Crec que realment ens va costar una mica realitzar aquest horari, i m'ha fet adonar-me que aquesta feina té coses realment difícils de planificar. Nosaltres només em planificat un horari, però realment a una escola s'han de planificar molts i que encaixin les hores dels nens i amb tots els professors, etc.

Per tant, hem de tenir presents que la nostra feina no només és donar classe i estar amb els alumnes, si nó, que darrera hi ha molta més feina a realitzar, i no ens hem d'oblidar!

A més a més, em va semblar curiós, el com diferents persones de la classe al calcular quantes setmanes tenia un curs escolar, ho feien a partir de diferents estratègies o diferents solucions matemàtiques.

Horàri fet pel meu grup de classe (Enric, Laia i jo), corregit pel professor

dimarts, 11 de març del 2014

Sessió 7 i 8: tornem al nostre ideari curricular?

Segon dia amb el Currículum!


Durant aquestes dues sessions hem parlat sobre les diferents competències bàsiques, i també, sobre que el professorat ha de donar les eines necessàries per tal de que els alumnes es puguin enriquir dels coneixements, i a més puguin arribar a ser més autònoms.

Un dels temes tractats que més m'ha interessat d'aquestes sessions és el tema de la religió. Crec, que si en una escola hi ha una classe de ciències naturals on el professor explica que s'han d'utilitzar preservatius, i paral·lelament, hi ha alumnes fent classe de religió a la mateixa escola, i, el professor d'aquesta, diu que no s'han d'utilitzar perquè la religió ho prohibeix, s'entra en una gran controvèrsia, i a més, els nens i les nenes dubtaran de què és el que realment han de fer, arribant a crear problemes.

Des del meu punt de vista, crec que la religió obligatòria s'hauria de realitzar només a les escoles pròpiament religioses, però a les escoles públiques hauria de ser tan sols una assignatura optativa, on cada infant o bé els pares, més concretament, puguin triar que es el que volen.

Què en penseu sobre el tema de la religió a les escoles?


Un altre tema que també m'ha semblat interessant, ha sigut la diversitat a les escoles. Penso que és essencial que els nens i les nenes vegin que no totes les persones som iguals, i que totes es mereixen les mateixes oportunitats.

Per tant, un dels recursos dels quals hem parlat per tenir en compte la diversitat en les aules, són les aules d'acollida; aules que faciliten la integració lingüística a la llengua oficial, són aules socialitzadores, i on s'aprenen també aspectes culturals, i està encarat als nens nouvinguts de països d'altra procedència, o bé, com és el cas de Catalunya, nens i nenes que vinguin d'altres comunitats autònomes d'Espanya, on no es parla el català.

Per tant, es un bon recurs per tal de donar un cop de mà i facilitar l'escolaritat a tots els nens i nenes d'altres procedències, amb l'objectiu de que es puguin integrar amb la resta de companys de la seva aula ordinària al acabar les classes a les aules d'acollida.

Sessió 6: presentem el Currículum?

Diem HOLA! Al Currículum d'Educació Primària!


En aquesta sessió vam obrir per primer cop el currículum: material de suport on es recullen les competències bàsiques, objectius, idees, etc., que hauran d'assolir els nens i les nenes. En resum és un conjunt de diferents intencions educatives per part de la institució i dirigides cap als alumnes; amb l'objectiu de que els professors facin de guia dels alumnes, i a més, per tal de que les idees quedin registrades en algun document a l'abast de tots. 

Per tant, el currículum és una eina per tal de que el professor pugui orientar-se, però cadascú és lliure de realitzar les seves classes a la seva manera, ja que el currículum et dona llibertat, i cada professor és un món. Per això, podem trobar professor més dinàmics que altres, perquè cadascun decideix com fer-ho, sigui millor o pitjor.

Des del meu punt de vista, hem de seguir aprenent i enriquir-nos del currículum, però sobretot ser originals i innovadors i tenir el nostre propi criteri, per tal de millorar la nostra educació.

Sessió 5: professor vs artista?

Debat: L'art del professor!




Durant aquesta sessió vam comentar un article de Lawrence Stenhouse que tractava sobre el currículum i la seva relació amb els professors.

Em va agradar molt la comparació que es feia entre un professor i un artista perquè ser professor és l'art d'ensenyar, d'innovar, d'esforçar-se i seguir formant-se de manera contínua. D'aquesta manera l'educació s'anirà enriquint de professors més creatius i adaptar-se millor a les necessitats dels seus alumnes.

Per tant, un professor no ha de deixar mai de practicar els seus ideals i deixar enrere arrelar-se als llibres i l'educació típica que coneixem tots, per tant, gràcies a la practica es podrà dur a terme una nova educació, ja que es corregiran els errors que es puguin cometre i arribar a perfeccionar el seu art.

A més a més, vam donar-li un títol propi per grups de tres persones a l'article, aquest va ser "Educa, Innova i Crea: Ets un Artista!", perquè a través del text ens vam adonar que ser professor és molt més que ensenyar. Un professor s'ha d'entregar plenament en la seva feina i fer cada dia un dia especial, en el que els nens i les nenes aprenguin de manera moderna, adequada i significativa.









Sessió 4: com seria la nostra aula model?

La meva aula ideal!


Avui el professor ens ha dit que dibuixéssim la nostra aula ideal, el lloc on ens agradaria fer les nostres classes de primària.

Al principi de començar a fer la distribució de l'aula, em van sorgir bastants dubtes de com fer-ho, ja que volia posar moltes coses, però no estava segura realment si seria el correcte; finalment vaig posar allò que de veritat desitjaria que fos a la meva classe, ja que amb tot allò estaria a gust i penso que els meus alumnes també ho serien.
Jo vaig decidir fer una classe amb taules de quatre formant una rotllana junt amb el professor/a, que aquest romandrà de tal manera que tots els alumnes el puguin veure.

Crec que el fet de que els nens i nenes estiguin en grup farà que s'ajudin els uns als altres, que s'acostumin a treballar amb altres persones i no només individualment, i així, fomentar la cohesió de grup.

Gràcies a aquesta classe, a partir d'un vídeo que ens ha ensenyat el Martí, he pogut conscient de la quantitat de distribucions i tipus d'aula que existeixen. Penso que moltes d'elles surten d'allò habitual al que estem acostumats i estaria molt bé que s'implantessin al nostre país, encara que algunes opcions són totalment inviables tal i com està econòmicament el nostre país, i el poc valor reconegut que té el món de l'educació per part de la política espanyola.

Us deixo amb un vídeo que ens ha posat el nostre professor sobre diferents dissenys d'escoles i aules. Espero que us agradi!